Eerste indruk

Effectief communiceren begint bij de eerste indruk. Ben jij je er van bewust hoe je overkomt op andere mensen? En dat dit effect heeft op de manier waarop je met elkaar communiceert? Waarom heb je met de ene persoon meteen een goede klik terwijl een andere persoon direct in je allergie zit? Vaak gebeurt dit zonder dat je nog maar een woord hebt gewisseld. Onbewust reageer je op elkaar vanuit beeld, energie, geur, herkenning of de persoon je aan iemand doet denken, houding, gedrag enzovoort.

In een workshop zijn we laatst met dit thema aan de slag gegaan met cursisten die elkaar niet kenden. Zonder voorstelronde eerst maar eens ervaren hoe het voelt als een onbekende in je 'ruimte' staat. Eerst ging de ene helft van de deelnemers in een eigen cirkel staan om vervolgens de ander uit te nodigen om stappen dichterbij te zetten. "Ik reageerde in eerste instantie enthousiast naar mijn mede cursist. Kom maar in mijn cirkel! Maar toen de persoon dit ook echt deed voelde ik duidelijk weerstand. Tot hier en niet verder!"  Per combinatie van cursisten riep dit een andere reactie op. Je kan vaak niet uitleggen waarom je zo reageert totdat je het gaat bespreken. "Leerzaam om dit eens te ervaren en uit te spreken waardoor je een beter beeld krijgt over jouw onbewuste reactie op anderen"

Daarna was het tijd voor het spannende werk. "Er werd aan ons gevraagd om één voor één heen en terug langs de tafel te lopen, best wel gek dat bewust lopen dan ineens heel moeilijk lijkt". De cursisten schreven per persoon die langsliep op post-its de indrukken op in termen als 'energiek' 'ondernemend' 'onzeker' 'eigen plekje'. De persoon die langs was gelopen noteerde zijn/haar eigen ervaring; hoe voelde het om langs zo'n groep te lopen. Nadat iedereen langs de groep was gelopen werden de ervaringen en de indrukken gedeeld. "Bij mij kwam bij één persoon heel sterk naar boven dat zij haar eigen plekje creëerde. In de nabespreking benoemde ik dit en gaf zij aan dat zij dit herkende in haar huis. Zij had zelfs haar trapleuningen versierd". Door deze opdracht werd het heel zichtbaar dat je een hoop informatie binnen krijgt door naar iemand te kijken. Op deze manier konden we dit veilig bij elkaar checken en wat bleek? De eerste indruk klopt best vaak! Stem je daar dan je communicatie op af? Het antwoord uit deze groep was volmondig ja.